Kogelmolens

Het verkleiningsprincipe dat gebruikt wordt bij de kogelmolens is doormiddel van impact kracht. Één of meerdere kogels zitten in een gesloten maalbeker en worden heen en weer geschut. Door de impactkracht van de kogels tegen de wand en de bodem wordt het monster materiaal verkleind. Kogelmolens zijn meest geschikt voor het snel homogeniseren en vermaling van kleine hoeveelheden materiaal.

De te bereiken eindfijnheid ligt op analytisch niveau van 2 tot 10 µm. Het verkregen resultaat is ideaal voor analyse van chemische elementen in diverse analyse apparatuur zoals XRF en AAS of voor de verkleiningsstap die voorafgaat aan de analyse. Om contaminatie van de monsters te voorkomen die kan ontstaan door slijtage van de kogels en bekers, heeft Fritsch verschillende materialen als maal garnituur. Hierbij valt te denken aan kogels en bekers van wolfraamcarbide.

Een andere mogelijkheid is om maalgarnituur te nemen van een materiaal geen te elementen bevatten die geanalyseerd moeten worden. De keuze kan dan uitgaan naar agaat of zirkoniumoxide. Omdat door de hoog energetische impact van de kogels het monster materiaal vaak gaat agglomereren, is bij elke combinatie van droge vermaling van een materiaal in een beker + kogels de eindfijnheid beperkt. Door natte vermaling (meestal in water) kan de eindfijnheid nog verlaagd worden.