Planetaire kogelmolens

De planetaire maalmolens maken al lange tijd deel uit van het leveringsprogramma van Fritsch. Al in de jaren 1980 hebben heeft deze techniek verouderde maaltechnieken vervangen zoals mortiermolens, centrifugaal kogelmolens en vibratie schijvenmolens. De hoge efficiëntie, bedieningseenvoud, maalsnelheid en de te behalen eindfijnheid zijn de grote voordelen van deze machines.

Planetaire molens werken volgens de planetaire maaltechniek waarbij een maalbeker in een planetaire baan rond een centrale as bewegen. Hierbij worden maalkogels die zich in de beker bevinden met hoge kracht langs de wand van de beker geschuurd. Vervolgens worden de kogels met een hoge versnelling tot 50 g tegen de overstaande wand gekatapulteerd. Dit komt door de planetaire beweging. Het materiaal dat verkleind moet worden komt tussen de wand en de botsende kogels. Op deze manier wordt het materiaal in de maalbeker fijngewreven en verbrijzeld.

Het materiaal van de maalbekers en maalkogels wordt gekozen in functie van de hardheid van het te vermalen materiaal, gewenste eindfijnheid en eisen op vlak van contaminatie door het maalgarnituur.